Yhdistys Jäseneksi? Pelipaikka Videot Historiaa Yhteystiedot
 

Pisteysiä pitkään ja hartaasti pitkäperjantaina 10.04.2009

Pyhäjärven Siimaseura ry:n jäsenmäärä kasvoi alkuvuonna 2009 kahteenkymmeneen. Siitäpä Mika Saloselle heräsikin ajatus, että olisi syytä järjestää biljarditapahtuma, jossa uudet jäsenet pääsisivät tutustumaan vanhoihin "siimalaisiin".

Toisaalta Salosen oma hopeasijalla ja muutenkin hyvin alkanut kausi SBiL:n 1. divisioonassa oli jo aiemmin keskeytynyt monenmoisten vaivojen yms. myötä. Pirkanmaan mestaruuskisojakin oli jäänyt väliin. Siimaseuralle oli ehdottomasti saatava jotain piristävää vaihtelua. Mikan pääkopassa syntyi ajatus pisteysiparikisasta...

Ei muuta kuin pareja kasaamaan...

Uudet siimaseuralaiset Juha-Pekka ja Juuso Virtanen olivat heti kiinnostuneita. Heillä ei ollut aiempaa kilpailukokemusta ja toisaalta valtaosa siimaseuralaisista oli heille vielä tuntemattomia suuruuksia. Mika Salonen houkutteli parikseen ensimmäistä kauttaan Pirkanmaan 9-palloliigan 1. divisioonassa pelanneen Viljami Marjomäen.

Etukäteen ilmoittautuneet kahdeksan paria pyrittiinkin muodostamaan niin, että enemmän pelannut pelasi kokemattomamman parina. Tällä tavalla pelaajat tulisivat toisilleen tutuiksi entistä paremmin ja kilpailusta kehkeytyisi tasaväkinen.

Siimaseuralaisista mukaan ilmoittautuivat myös Timo Leskinen, Markus Palosaari, Antti Patronen, Tauno "Tane" Rajala, Sami Saariaho, Juho Saarikko ja Jani Ålander sekä ex-jäsen Teppo Klemetti. Vieraiksi kutsuttiin Juha Iloranta, Markku Kaakkomäki, Antti Karimaa ja Marko Salonen.

Lisättäköön vielä, että Salosen veljekset olivat hiljattain täyttäneet 31 vuotta, joten tapahtuma toimi samalla myös eräänlaisena juhlana ja vuosi sitten järjestämättä jääneiden kolmekymppisten korvikkeena. Varsinaisen juhlinnan sijasta keskityttiin kuitenkin parikilpailuun.

Pisteysiä härmäläläisittäin

Pitkäperjantain parikisassa pelattiin pisteysiä hieman sovelletuilla säännöillä. Sovelletuilla siinä mielessä, että Mika Salosen ja Jani Ålanderin voittaessa hopeaa Pirkanmaan pisteysiparikisoista vuonna 2006 käytössä olivat hieman erilaiset säännöt. Nyt käytetyistä säännöistä kiitos kuuluu Jari ja Tapio Kivipensaalle, joiden kanssa Mika on pelaillut tätä harvemmin pelattua pelimuotoa.

Systeemin mukaan kaikki parit pelaisivat toisiaan vastaan kolme erää, joista laskettaisiin pisteet yhteen. Viitosesta sai pisteen, ysistä kaksi pistettä. Jos viitonen tai yhdeksikkö menivät pussiin ennen omaa vuoroaan, lensivät pöydältä tai pussitettiin foulilla, ne spotattiin pisteelle ja tarvittaessa vieläpä numerojärjestyksessä. Myös kolmella peräkkäisellä foulilla sai yhden pisteen, mutta kolmannen virheen jälkeen sen tehneen parin virhetili nollautui ja erä pelattiin loppuun normaalisti. Push out oli käytössä. Muuten säännöt olivat samat kuin 9-pallossa.

Käytössä olivat myös tasoitukset. Juha-Pekka ja Juuso Virtanen saivat kaksi pistettä eteen kaikilta muilta kilpailuun osallistuneilta pareilta. Lisäksi ensimmäisen erän aloittaja teikattiin. Kuitenkin Virtasia vastaan pelattaessa vastustajapari aloitti aina ensimmäisen erän. Muut erät aloitti 9-pallon erän viimeisenä pallona pussittanut pari.

Systeemin mukaisesti kilpailun voittaisi pari, joka keräisi eniten pisteitä pelaamistaan otteluista. Erävoitoilla ei ollut merkitystä. Jos esim. kolme paria keräsivät otteluissaan yhtä monta pistettä, verrattiin parien keskinäisiä otteluita. Jos ne menivät ristiin, katsottiin keskinäisten otteluiden eräsuhteita.

Näin lähdettiin pelaamaan. Parit laskivat itse pisteensä. Lopusta huolehtivat kilpailunjohtaja Mika Salonen ja automatisoitu Excel-kaavio, jonka mies oli koodannut uusiksi kilpailua varten.

Ottelut pakettiin - yhtä lukuun ottamatta...

Kaksi pistettä alussa eteen saaneet Juha-Pekka ja Juuso Virtanen aloittivat kilpailun pelaamalla Sami Saariahoa ja Antti Patrosta vastaan. Lähtötilanne oli siis 2-0 Virtasille, mutta avauserän aloituksen saaneet Sami ja Antti voittivat kolmieräisen pisteysimittelön 8-6. Kakkospöydällä Marko Salonen ja Tauno "Tane" Rajala kukistivat Timo Leskisen ja Juha Ilorannan puhtaasti 10-0.

Seuraavaksi Markus Palosaari ja Juho Saarikko aloittivat urakkansa. Vastassa olleet kutsuvieraat Markku "Plotka" Kaakkomäki ja Antti Karimaa keräsivät viisi pistettä kotipelaajien seitsemää vastaan. Oven vieressä Viljami Marjomäki ja Mika Salonen aloittivat niin ikään pirteästi. Viljami onnistui napsimaan bonuspisteitä ysikaralla kesken erän, joten Jani Ålanderia ja Teppo Klemettiä vastaan loppupisteiksi muotoitui 9-2.

Siimaseuran Sami ja Antti jatkoivat pistetehtailua Juhan ja Timon kustannuksella. Kolmessa erässä pisteet jakautuivat 10-5. Joka tapauksessa Iloranta ja Leskinen saivat avattua pistetilinsä. Lisää pisteitä parille ropisi seuraavassa kolmieräisessä matsissa, jonka Siimaseuran Säätäjien Viljami Marjomäki ja Siimaseuran Säkittäjien Mika Salonen voittivat kuitenkin 6-3.

Edellisiltana treenaamassa käyneet Tauno Rajala ja Marko Salonen kartuttivat pistetiliään kuudella pisteellä. Heidän vastustajansa Markus Palosaari ja Juho Saarikko keräsivät kolme pojoa. Virtasen veljekset J-P ja Juuso pistivät Kaakkomäkeä ja Karimaata vastaan pistepalloja pussiin sellaista tahtia, että 2-0:sta alkanut peli päättyi 10-4. Pistevoiton myötä alkujännitys alkoi karista.

Pari pistettä keränneet Jani Ålander ja Teppo Klemetti kohtasivat seuraavaksi Sami Saariahon ja Antti Patrosen. Vastakkain olivat Siimaseuran Säkittäjien liigapelaajat sekä Siimaseuran Säätäjien entinen ja nykyinen pelaaja. Tepon ja Janin pistetahti pysyi samana. Pisteet menivät Samille ja Antille 9-2. Marko Salonen ja Tauno "Tane" Rajala jatkoivat vakuuttavia otteitaan, sillä nyt oli Antti Karimaan ja Markku Kaakkomäen vuoro kaatua 8-1 eli yhtä pistettä rikkaampina.

Hyvin parina aloittaneet Mika ja Viljami joutuivat tunnustamaan Juhon ja Markuksen paremmuuden. Pistevoitto oli kyllä tarjolla, mutta yhden ottelun kuluvalla kaudella Säätäjissä pelannut alikersantti Saarikko ja 2. divisioonan PB Dieselissä kuluneen kauden tahkonnut Palosaari napsivat seitsemän pistettä, kun Salonen ja Marjomäki jäivät kolmeen. Niin ikään PB Dieselin Juha Iloranta ja mestaruussarjan Siimaseuran Säkittäjien Timo Leskinen kärsivät 3-9-tappion Tepolle ja Janille, joten päivän kolmannessa pelissään Klemetti ja Ålander pääsivät selvästi aiempaa muhkeamman pistepotin makuun.

Viljamille alkoi tulla kiire bussiin ja sitä myöten kahdeksan junaan, joten kiireen vilkkaa uusi peli alulle. Siinä Marjomäki ja Salosista toinen eli Mika saivat vastaansa Markku "Plotka" Kaakkomäen ja Antti Karimaan. Verukkeen ja PB Dieselin monivuotiset liigapelaajat tekivät kuusi pistettä siimaseuralaisten viittä vastaan. Näin suustaan sopivasti sukkelat, vitsejä suoltaneet ja kanssapelaajiaan hauskuuttaneet ystävykset Markku ja Antti junailivat voittopisteet 6-5.

Ikkunapöydällä Viljamin ja Mikan tappioputken aloittaneet Markus ja Juho saivat vastaansa Virtaset. Kaksi pistettä taas eteen Juusolle ja Juha-Pekalle, mutta siitä hyvästä ensimmäisen erän aloitus Palosaarelle ja Saarikolle. Taululle taottiin päivän toistaiseksi korkeimmat pisteet. Markus ja Juho voittivat jättipistein 12-6. Ilo piste-ennätyksestä jäi kuitenkin lyhyeksi, koska viereisellä pöydällä tapahtui...

Mika Salonen ja Viljami Marjomäki voittivat Sami Saariahon ja Antti Patrosen 16-2. Safetypelistään paremmin tunnettu Mika vetäisi yhdessä erässä kolme ysikyytiä ja yhden ysikaran, ja Viljami pussitti yhdeksikön erän päätteeksi. Siitä, kuka pussitti viitosen, ei ole täyttä varmuutta, mutta joka tapauksessa yhdessä ainoassa erässä tehtailtiin vähintään kymmenen pistettä. Mikan ysiratsuista ensimmäinen tuli Antin push outista 45-asteen leikkuulla pöydän toisesta päästä toiseen, toinen hyppylyönnillä jälleen pöydän toisesta päädystä toiseen ja kolmas käsipallosta neljän vallin kautta. Kilpailu tasoittui yhtäkkiä.

Teppo ja Jani joutuivat toisen Salosen käsittelyyn, kun Marko ja "Tane" voittivat heidät 9-5. Salosen ja Rajalan yhteistyö toimi taas, mutta se ei ole järin suuri yllätys, koska he ovat pelanneet paljon yhdessä ja tuntevat toistensa pelityylit. Toisaalta pisteysi on outo pelimuoto, mutta se ei näyttänyt suuremmin haittaavan parin työskentelyä. Sitä vastoin toistensa pelityyleistä tietämättömät Juha Iloranta ja Timo Leskinen hävisivät hurjaan vireeseen yltyneille Markus Palosaarelle ja Juho Saarikolle. Nyt loppulukemat olivat 13-5.

Kello oli jo niin paljon, että oli Viljami Marjomäen ja Mika Salosen viimeisen pelin vuoro, vaikka heillä olisikin ollut vielä kaksi peliä pelaamatta. Juna ei tunnetusti odota. Alussa 2-0-johtaneet Juuso ja J-P Virtanen seurasivat, miten Viljamin pystykeppiysi päätti kolmannen erän. Pisteet kirjattiin hyvän kisan pelanneelle Viljamille, joka joutui lähtemään, ja Mikan hyväksi 8-3. Myös Antti Patronen ja Sami Saariaho pelasivat voittoisasti, Karimaa ja Kaakkomäki taipuivat nätisti 12-3.

Virtaset ottivat päivän toisen pistevoittonsa Juha Ilorantaa ja Timo Leskistä vastaan pelatussa ottelussa, joka päättyi 9-4. Loppusijoituksia mietittäessä tämä oli tärkeä pistepotti J-P:lle ja Juusolle. Hetkeä myöhemmin koettiin päivän ainoa tasapeli, kun Jani ja Teppo sekä Juho ja Markus tasasivat pisteet 6-6.

Timon ja Juhan osalta kilpailu päättyi Karimaalle ja Kakkomälle kärsittyyn 3-6-häviöön ja kahdeksanteen sijaan. Virtaset pelasivat Jania ja Teppoa vastaan niin, että pisteet menivät 4-16. Ottelussa pistepallot saivat kyytiä oikein kunnolla molempien parien toimesta. Nopeasti laskettuna kaksikymmentä miinus tasoituksen tuomat kaksi ilmaispistettä eli kahdeksantoista tehtyä pistettä kolmessa erässä... Ei lainkaan hassummin!

Markku "Plotka" Kaakkomäki ja Antti Karimaa saivat vielä vastaansa Teppo Klemetin ja Jani Ålanderin. Molemmille pareille tämä pisteisiin 4-5 päättynyt peli oli päivän seitsemäs ja samalla myös viimeinen. Sami Saariaho ja Antti Patronen päättivät urakkansa kahteen häviöön, koska ensin Salonen/Rajala voitti heidät 8-2 ja heti perään Palosaari/Saarikko oli etevämpi loppupistein 7-6.

Ensimmäiseen biljardikilpailuunsa osallistuneet Juha-Pekka ja Juuso Virtanen saivat kunnian päättää varsinaiset kisatapahtumat pelaamalla Tauno "Tane" Rajalaa ja Marko Salosta vastaan. Pitkäperjantain 27. ottelu päättyi lukemiin 4-7.

Lopputuloksissa jossittelun varaa

Kuten tarkaavaisimmat huomasivat, Salosen veljekset eivät kohdanneet kilpailussa toisiaan. Kokonaistilanteen ja kärkisijojen kannalta hyvinkin ratkaisevaa ottelua Marjomäki/Salonen ja Rajala/Salonen ei pelattu. Kilpailunjohtaja Mika Salonen katsoi sen ainoaksi oikeaksi ratkaisuksi. Takana oli jo sen verran pitkä pitkäperjantai, että vaihtoehtoja ei juurikaan ollut.

Harmi sinänsä, ettei tasaista ja jännittävää kilpailua voitu pelata loppuun saakka. Kahdelle parille tuli näin ollen vain kuusi ottelua ja muille seitsemän, joten valitettavasti päivän aikana kerätyt kokonaispistemäärät eivät ole täysin vertailukelpoisia.

Kiitos pelaajille ja Minna Sorrille! Ehkäpä tulevina vuosinakin pelataan pisteysiä pitkäperjantaisin...

Kuvia tapahtumasta
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi Klikkaa suuremmaksi
 

Parikilpailun tulossatoa

Patronen Antti / Saariaho Sami8-6
Virtanen Juha-Pekka / Virtanen Juuso (2)
 
Iloranta Juha / Leskinen Timo0-10
Rajala Tauno / Salonen Marko
 
Kaakkomäki Markku / Karimaa Antti5-7
Palosaari Markus / Saarikko Juho
 
Klemetti Teppo / Ålander Jani2-9
Marjomäki Viljami / Salonen Mika
 
Iloranta Juha / Leskinen Timo5-10
Patronen Antti / Saariaho Sami
 
Iloranta Juha / Leskinen Timo3-6
Marjomäki Viljami / Salonen Mika
 
Rajala Tauno / Salonen Marko6-3
Palosaari Markus / Saarikko Juho
 
Kaakkomäki Markku / Karimaa Antti4-10
Virtanen Juha-Pekka / Virtanen Juuso (2)
 
Klemetti Teppo / Ålander Jani2-9
Patronen Antti / Saariaho Sami
 
Kaakkomäki Markku / Karimaa Antti1-8
Rajala Tauno / Salonen Marko
 
Marjomäki Viljami / Salonen Mika3-7
Palosaari Markus / Saarikko Juho
 
Iloranta Juha / Leskinen Timo3-9
Klemetti Teppo / Ålander Jani
 
Kaakkomäki Markku / Karimaa Antti6-5
Marjomäki Viljami / Salonen Mika
 
Palosaari Markus / Saarikko Juho12-6
Virtanen Juha-Pekka / Virtanen Juuso (2)
 
Patronen Antti / Saariaho Sami2-16
Marjomäki Viljami / Salonen Mika
 
Klemetti Teppo / Ålander Jani5-9
Rajala Tauno / Salonen Marko
 
Iloranta Juha / Leskinen Timo5-13
Palosaari Markus / Saarikko Juho
 
Marjomäki Viljami / Salonen Mika8-3
Virtanen Juha-Pekka / Virtanen Juuso (2)
 
Kaakkomäki Markku / Karimaa Antti3-12
Patronen Antti / Saariaho Sami
 
Iloranta Juha / Leskinen Timo4-9
Virtanen Juha-Pekka / Virtanen Juuso (2)
 
Klemetti Teppo / Ålander Jani6-6
Palosaari Markus / Saarikko Juho
 
Kaakkomäki Markku / Karimaa Antti3-6
Iloranta Juha / Leskinen Timo
 
Klemetti Teppo / Ålander Jani16-4
Virtanen Juha-Pekka / Virtanen Juuso (2)
 
Kaakkomäki Markku / Karimaa Antti4-5
Klemetti Teppo / Ålander Jani
 
Rajala Tauno / Salonen Marko8-2
Patronen Antti / Saariaho Sami
 
Patronen Antti / Saariaho Sami6-7
Palosaari Markus / Saarikko Juho
 
Rajala Tauno / Salonen Marko7-4
Virtanen Juha-Pekka / Virtanen Juuso (2)
 
Rajala Tauno / Salonen Marko-
Marjomäki Viljami / Salonen Mika

1.Palosaari Markus / Saarikko Juho55-37
2.Patronen Antti / Saariaho Sami49-47
3.Rajala Tauno / Salonen Marko48-15
4.Marjomäki Viljami / Salonen Mika47-23
5.Klemetti Teppo / Ålander Jani45-44
6.Virtanen Juha-Pekka / Virtanen Juuso (2)42-59
7.Iloranta Juha / Leskinen Timo26-60
8.Kaakkomäki Markku / Karimaa Antti26-53
 
         
 
Yhdistys Jäseneksi? Pelipaikka Videot Historiaa Yhteystiedot
 

 

Copyright © Biljardiklubi Siimaseura ry.
Toteutus: Resulttia Solutions